lördag 2 augusti 2008

Jämtland

Rusa på Åreskutan
Idag har Lena & Wille lämnat oss och åkt söderut igen. Vi stannar kvar här några dagar och njuter av friden. Vad har vi gjort då den här veckan? Hmmm, den har varit späckad från början till slut.

På vägen upp i måndags stannade vi och besökte Järvzoo. Det är konstigt, jag har åkt förbi Järvsö ett par gånger varje år under hela mitt liv, dvs typ 70(!) gånger och vi har aldrig stannat där tidigare. En jättetrevlig djurpark där man går en promenad på 3 km på träbro och passerar de olika hägnen med djur. Dessvärre var det ju ganska hett ute så vi missade järv och fjällräv, såg bara en skymt av ett sovande lodjur. Men björnhonan med sina ungar visade upp sig och promenaden inleddes med en badande älgko och busande ungvargar.

Kastor på Åreskutan
I tisdags firade vi Willes födelsedag med att åka till Åre och ta kabinbanan upp på skutan. Där uppe fikade vi medhavd fika och jag och Lena fotade hundarna i den mäktiga fjällmiljön. Jag skulle vilja fjällvandra och funderar på om det är något som kanske kan vara aktuellt nästa år. Frågan är ju hur kul Moa kommer att tycka det är? Men å andra sidan så kan hon ju kanske vara hos nån hugad barnvakt under tiden... Nåväl, efter Åreskutan åkte vi till Tännforsen, vilken de betäcknar som ett av Sveriges största vattenfall. Mäktigt som tusan och man blir imponerad vilken kraft det är i forsande vatten. Dagens avslutades med ett restaurang besök inne i Åre. Vi hann dessutom med att gå jn på LundhagsOutlet i Järpen där jag fick tag på ett par finfina byxor och en superskön munkjacka som Johan i morse la vantarna på. Men den är MIN!!! och vill jag ha den får han vackert ta den av sig, så det så!

I onsdags var vi på Kullens gårdsmejeri i Klövsjö, där goda ostar inhandlades och gott fika intogs. De hade frigående höns på gården och Moa mesproppen tyckte de var hemskt läskiga till en början, men efter en stunds betänketid i pappas knä kom hon på att de nog inte skulle sluka henne till lunch :) Torsdagen ägnades först åt hjortronjakt, dock med utebliven framgång. Vi fick tag på hela tio omogna bär, halleluja! När vi insåg att våra byttor skulle förbli tomma åkte vi och solade och badade istället. Johan, hurtbullen, har cyklat ner till sjön i sällskap med Rusa och Kastor för ett morgondopp varje morgon, men vi andra hade inte badat nått innan. Vattnet var faktiskt riktigt badbart men det var bara en i sällskapet som låg i nån längre stund, gissa vem?

Gårdagen ägnades åt Östersund, först ett besök på FrösöZoo. Vilket var en väldigt märklig upplevelse, diverse hysteriska plastkaruseller blandat med pyttesmå hägn med många olika djur. Allt från tigrar, lejon, björnar till åsnor och flamingos. De hade även ett tropikarium där det blandades all sköns bråte såsom uppstoppade djur, inramade tidningsklipp, små gulliga silkes- och dvärgsilkesapor, gibboner, bronsstatyetter och buddhafigurer alltihop avnjöts till thailändsk plingplongmusik. På en skylt framgick det att FrösöZoo var den enda parken som sålde bronsstatyetter, märkligt va??! Näe, det är inget jag rekomenderar nån att slösa sina pengar på. Jag blev nog mest bedrövad och ledsen, men visst kan jag erkänna att det är häftigt att se hur STORA tigrar och lejon är. Roligaste var skylten som pekade på VALSKELLET *ASG*.

Efter zoobesöket strosade vi runt en stund inne i stan där ju yran pågår som bäst, men ett biljettpris på ca 500 kronor fick oss att avstå kvällsbesök. Innan hemfärd skulle vi köpa ny hundmat på Granngården och jag kom ut en dryg tusenlapp fattigare då Rusa fick en ny nomesele från Sundpro och ett nytt BRETT och rött halsband från Rogz.

Träning då? Jo, vi har faktiskt tränat, två gånger!!! Vi har två kvällar passat på att åka bort till idrottplatsen där Jämtland Härjedalens KK har sin stora utställning och fått lite finfin störningsträning. Igår var det maximal störning för både mattar och hundar :D Mitt under Ascas träning skulle typ 20 chinese crested rastas i sina orangea overaller. Då var det svårt att hålla sig för skratt. Lena hörde dessutom hur deras ägare yppade sanningar som "våra hundar är verkligen gulliga" och "titta där, så där duktiga skulle ni också kunna vara" och pekade på Lena och Asca. Lite senare passerade två damer i sina praktiska och tjusiga trimmrockar med små saxar på tillsammans med ett koppel av bichon friséer uppfiffade till tänderna. När vi tränat klart var vi bara tvungna att gå en promenad med våra hundar mellan husvagnarna och titta på allt folk. Sen får man ju ha lite självdistans och inse att det fanns säkert folk där som tyckte vi var knäppa som åkte dit till deras camping och tränade våra hundar.

Nu ska vi softa ett par dagar innan vi vänder hemåt och jag hoppas att Rusas förestående höglöp inte kommer att besvära Kastor allt för mycket. Men det skulle vara skönt om det var avklarat tills vi kommer hem till pappa Dart igen. Han lever förövrigt livet med sol och baaaaad i mängder hemma hos Tiina.


Hej svejs

3 kommentarer:

Anonym sa...

Vilka underbara bilder (som vanligt!)

Anonym sa...

Tack för en trevlig vecka i Jämtland! Alltid trevligt att träffas men en sådan här vecka minns man länge.
*Stutarna vid Toppstugan.
*Utflykterna, med eller utan hjortron, det gör det samma.
*Skyltspaning på Frözoo.
*Mois wobblande gångarter.
*Trevliga jämtgubbar och gummor.
*M.m.
Nästa gång är kravet:
*Att få en träff med W.Peterson-Berger.
*Åka till Njupeskär.
*Se Ragundasjön och Döda Fallet.
Eder, Wille.

Anonym sa...

Visst är det fint i dom trakterna!? :) Vi semestrade oxå för några år sen i trakterna kring Östersund, Åre och så tog vi en tripp över till Norge och Trondheim....
Trimma hälsar till sina släktingar att: "nu börjar jag få spring i benen och jag hänger nästan med Terra i svängarna"! ;)