torsdag 5 februari 2009

Fotoutmaning

Har fått en rolig fotoutmaning av Carina, visa den sjätte bilden i den sjätte bildkatalogen på din dator och skriv något om bilden.

Jag trodde att jag givetvis skulle få visa upp nån hundbild, men icke sa nicke det var den här bilden som var bild nr 6:

Katalogen heter 2003-08-16 Döda Fallet
Jag och Johan var uppe i vår stuga i Jämtland och kom på att vi egentligen aldrig hade turistat när vi varit där, vi brukar mest slöa och umgås med släkten. Men nu bestämde vi oss för att göra Jämtland på riktigt. Till saken hör att det här var 10 dagar innan min 30-årsdag och i för tidig present av Johan hade jag precis fått min första digitalkamera. Bilden är således tagen med min då alldeles sprojtans nya Olympus.

Lite fakta om Döda Fallet som alltså var ett av våra utflyktsmål:
Fram till 1796 fanns det mest storslagna vattenfallet Storforsen nedanför den tidigare Ragundasjön i Indalsälven. Det väldiga vattenfallet, med en fallhöjd av 35 meter, omöjliggjorde all timmerflottning eftersom timret bröts som stickor i de rasande strömvirvlarna. Därför påbörjades planer för en flottningsled förbi Storforsen i början på 1700-talet.

Det dröjde dock innan planerna sattes i verket. Först när Magnus Huss, en idérik och handlingskraftig köpman i Sundsvall, fick hand om projektet så sattes planerna i verket 1794. Det fördröjdes av åtskilliga sabotage, men inför sommaren 1796 var förberedelserna med skogsavverkning och bygge av vattenledningsrännor färdiga. Boängsbäcken var redo att ledas om för att hjälpa till att skapa kanalen bredvid Storforsen.

Något man inte räknat med var vårfloden 1796. Natten mot den 7 juni började Ragundasjöns vatten rinna genom kanalen. Naturkatastrofen var ett faktum när sjöns vatten snabbt skar sig igenom den grusbarriär som dämde upp Ragundasjön. En enorm flodvåg sköljde fram, skövlade allt i sin väg och hela Ragundasjön tömdes på fyra timmar! Ingen drunknade märkligt nog, men vattnet skar ut älvkanterna, åkrar och ängar översvämmades och täcktes med stora mängder grus och morän, sågverk förstördes och vägar utmed älven raserades.

Ända in på 1970-talet har det sedan förts skadeståndsprocesser kring skadorna i området. Magnus Huss fick smeknamnet Vildhussen, och året efter katastrofen omkom han 42 år gammal genom drunkning vid en båtfärd i Indalsälven. Enligt ryktet hade förbittrade ortsbor gömt hans åror och skjutit ut båten i älven. Magnus Huss ligger begravd på Lidens kyrkogård och på minnesstenen som restes 1951 av Släktföreningen Huss, står att läsa:
Magnus Huss 1755 - 1797
Sekelgamla hugskott bragte han till verkställighet.
Han tystade fallet.
Lade älven till ro.
Framsynt djärvhet blev till båtnad för fiske, skogsvård, industri.
(Källa: Länsstyrelsen Jämtlands Län)


Otroligt häftiga jättegrytor formade av älven

Döda fallet
Den tomma älvfåran som är en av Ragunda kommuns största turistattraktioner
Jag utmanar:
Annelie Oska & Limbo
Magda Svante & Hjärtie
Jennie Orca & Gira
Kerstin & Ockra
Linda Kiwi & Nio
Spinoys Bettan

Inga kommentarer: